OBROVSKÝ příběh o úspěchu, neskutečné dřině, obětování, bolesti, zklamáních a zároveň velkém návratu.

To je příběh naší Martiny Sáblíkové.

Z olympiád má tři zlata, dvě stříbra a dva bronzy. Zároveň je 21násobnou mistryní světa. 52krát vyhrála závod Světového poháru a k tomu je jeho 14násobnou celkovou vítězkou.
A o víkendu to znovu dokázala! Po čtyřech letech znovu vyhrála závod světového poháru: na pětikilometrové trati v norském Stavangeru.
Začátky? 
Zatímco všechny ostatní soupeřky brázdily domácí kryté dráhy, Martina trénovala na zamrzlých rybnících Vysočiny a rychlobruslařský odraz simulovala doma v paneláku v naolejovaných ponožkách na dřevěném prkně.
Místní na Vysočině pomáhali týmu v mrazech odhrnovat sníh ze zamrzlého rybníku, aby se mohly uskutečnit závody. Martina je všechny vyhrála.
Dřela, občas ji přemohly bolesti zad, ale nevzdala to. Nikdy.
A na rychlobruslařském oválu tak září už 21 let!
Rychlobruslařka Martina Sáblíková
Foto: Profimedia

A fušuje dokonce do cyklistiky. Věděli jste, že na Mistrovství světa 2012 v Nizozemsku se Martina v časovce umístila na devátém místě. Na konci roku dostala dokonce pozvánku do cyklistické stáje Etixx-iHNed, kterou vytvořil Zdeněk Bakala jako farmářský tým pro elitní stáj Omega Pharma–Quick-Step.

V roce 2014 se zase podruhé zúčastnila prestižní Tour de Feminin. Vyhrála jednu časovku, v celkovém pořadí se umístila na druhém místě a zvítězila v soutěži vrchařek. V září pak startovala na cyklistickém světovém šampionátu ve Španělsku.

Martina neměla v Česku téměř žádné zázemí, žádnou speciální dráhu k tréninku. Přesto dokázala, že žádnou nepotřebuje. Stala se synonymem dřiny, disciplíny a skromnosti.

Tohle je skutečná hvězda. Martina Sáblíková.

Zdroj: SZ
Předchozí článekČESKÝ REKORD! Do jezera Barbora u Teplic naráz vběhlo 826 otužilců
Další článekStudentka liberecké univerzity chce střechy továrních hal přeměnit ve farmy

1 komentář

  1. Martinu Sáblíkovou znám a osobně jí obdivuji za to co dokázala. Jednou jsem ve zprávách slyšel že by měla dostat i vítěznou sochu, pokud jí ještě nemá. Kamarádila se s mým kamarádem z dětství Milošem Kadlecem – mistrem světa v juniorech ve skocích na lyžích se kterým jsem v mládí kdysi trénoval.

Komentáře

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno