V tomto obchodě platit nebudete. V Nitranském Pravnu nedávno lidé otevřeli nový obchod s názvem, Ber To! Tady se neplatí, dovolená je však pomoc. Do obchodu mohou lidé přinést cokoliv, co doma už nevyužijí. Vytvoří tak šanci, že věci udělají radost ještě někomu dalšímu. Navíc tak snižují množství odpadu a vzájemně si tak lidé i pomáhají.

„Tímto sdílením snížíme množství odpadu v obci a zároveň si navzájem opravdu pomůžeme. Podmínkou příjmu věcí je čistota, funkčnost, zachovalý stav a množnosti dalšího využití,“ informuje o tom obec na Facebooku.

Za myšlenkou nové pobočky stojí dobrovolníci v čele s Martou Gáplovskou.

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

„Planeta je zanesená množstvím odpadu. Chtěli jsme proto přispět k jeho eliminaci a dát věcem nový život“ vysvětlila  Gáplovská pro myhornanitra.sme.sk.

Další pobočka funguje už několik měsíců v Prievidze. Celá činnost je dobrovolná. „Oslovili jsme obec, která nám vyšla vstříc a dala nám tyto prostory,“ tvrdí Gáplovská.

Chceme, aby se lidé zbavili předsudků.

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Obchod nabízí velkorysé prostory, v popředí je především snaha o snížení odpadu, který vzniká naším „bezhlavým“nakupováním. „Uděláme radost i lidem. Přejeme si, aby se lidé zbavili předsudků nosit věci, které nosili už jiní,“ dodala Gáplovská.

Projekt chválí i šéfka Obecního úřady v Nitranském Pravnu Dagmar Matiašková Ferencová. „Pro obyvatelé obce, ale i pro lidi ze širšího okolí jsou takové projekty velice přínosné. Snažíme se myslet ekologicky a tyto projekty jsou v této oblasti pilotní.“

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Už jste četli?

Zdroj: Dobré noviny.

Předchozí článekSkvělá zpráva z Ugandy. Ohroženým gorilám se narodilo za šest týdnů pět mláďat
Další článekFotografka zachytila skutečnou lásku. Vyfotila manžele po 60 letech společného života

Komentáře

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno